7  Juli  2023
Min hembygd Brattåskärr
Klicka på bilderna för större bild
 
22 bilder
En människa kan ha flera hembygder, där man en gång bott och där man bor nu. Jag har bott i Partille kommun sedan 1975 och då i Sävedalen och närmare bestämt i Brattåskärr, dvs i sydvästra Sävedalen.
Det är katastrof att man i början av 1920-talet döpte om Ugglum By till Sävedalen pga några idioter till järnvägstjänstemän ansåg att man kunde förväxla järnvägsstationen med Ucklum utanför Stenungsund. Samma urbota problem som med Gråbo och Stora Holm i Lerums kommun, men då var det korkade posttjänstemän som tyckte till. Även PostNord styr o ställer som de vill! Ränderna går aldrig ur!
Att få styrelsefolk till hembygdsföreningar är mycket svårt och jag prövade det ett tag men kände mig motarbetad och valde därför att hoppa av.
FaceBook Forumet Partille/Sävedalen/Jonsered/Öjersjös Historia är däremot perfekt för mig att vara administratör och författare. Vi är tre öppna och kreativa administratörer. Grundare Ann-Christin Larzon, Michael Wiskman och jag. Riktigt kul, men mycket jobb. Forumet är privat så man måste ansöka om medlemsskap. 5 720 medlemmar, vilket är grymt bra!
 
Gröna villan
Totalt alla sidor
758 st bilder
 
Partille centrum
Finngösa krog
Centrum?
Centrum?
"Pelle" Sjöberg Smedjegården
Säveån
Säveån
Säveån
Vansinne
Persplatsen 1940-tal
Persplatsen 2023
Ugglums varv
Öjersjö skola
Gamla Partille centrum. Knappast ens en småstad. Municipalsamhälle kallades det.
Finngösa Krog på 1800-talet och sedan Carlsteins gård. Sist var det hemvist åt Länkarna. Lite bisarrt men först krog sedan tillhåll för absolutister.
Bild från ca 1908 och centrum låg vid järnvägsstationen. Ecks fabrik är nybyggd och Partille börjar bli ett samhälle.
Levanten som färgade Säveån, Daros med sina kolvringar, Elleman -Jacobsen med sin bilverkstad och Sundqvist med sin hårdkromfabrik.
En kossa från Kåhögs Gård nere vid Säveån. Det är ett rikt djur och fågelliv vid denna sävliga å.
Foto Jann King Hansen
"Pelle" från Smedjegården är här pensionerad (1950-tal).
Foto Professor Kjell Sjöberg.
Bäver vid Säveån.
Foto Jann King Hansen
Kungsfiskare vid Säveån.
Foto Jann King Hansen
Gibson motsatte sig det, men Keiller ville bygga en kanal från Göteborg till Jonsered, vilket skulle vara vansinne. Totalförstörd Säveå som resultat.
Ugglums varv från luften där många byggt och underhållit sina båtar. Bo Olsson byggde sin Johnsson 30 där.
Foto Martin Eriksson
Foto från luften över gården Hallen och Öjersjö gamla skola.
Foto Martin Eriksson
Persplatsen innan Persplatsen ens var tilltänkt. Början 1940-tal
En del av Sävedalen som är en del av Partille Kommun
Gröna Villan vid Partille centrum. Personalbostäder för Jörg Jebsens Yllefabrik. Första folkskolan ses till vänster
Brattåskärr
1925 Brattåskärrsgården som låg alldeles väster om dagens Persplats. Pilen pekar ungefär där gården låg. När man skall flygfota ett objekt så är det en del förberedelsearbete som måste göras för att bilden skall hamna så nära originalet som möjligt. Man kan skönja en väg som gick över ängarna och vinkeln gentemot denna är då fotolinjen. Det är också ett bra sätt att hitta en bra startplats för flygningen.
Brattåskärr
Här har jag hittat en perfekt plats att starta flygningen från, vid en liten transformatorstation. Här får jag bra kontroll över fotograferandet. Jag kan dessutom få en ny bild på Persplatsen.
Brattåskärrsgården
Brattegården
1960 och höghusen skall få en motsvarighet 2023 dvs 63 år senare för att se utvecklingen.
2023 och platsen för Brattegården syns på bilden. Jag o Birgitta bor precis ovanför det som en gång var Brattåskärrsgården. Gården såldes och revs på 40-talet.
En gång Brattåskärrsgårdens marker och nu 2023 har det inte hänt något sedan bebyggelsen började för 75 år sedan.
1960-talet Oluff Nilssons väg
Oluff Nilssons väg 2023
Så här ser det ut 2023 och bilden bredvid visar samma vy 63 år senare.
1981  Korsängen
2023 Korsängen
1981 och radhusen på Korsängen är nybyggda. Byggda i lättbetong som redan då var ganska ovanligt. Översta raden och tredje huset från höger var Korsängen 53, där vi bodde i 10 år.
2023 och det är inte mycket som förändrats. Man ser att många hus har målats om mm. Kamerornas olika brännvidd gör att man inte kan få exakt lika bilder. En sådan drönare skulle kosta skjortan!
Bilden tagen från Lars-Erik Franssons balkong.