2020 - 6 Jan
När man lärt sig att rita i CAD så är inte steget långt till att bygga i 3D
Klicka på bilderna för större bild
Jag har ju alltid varit extremt intresserad av teknik och har antagligen ärvt en del egenskaper från min far. Nisse var en otroligt duktig hantverkare och var inte främmande för något. Han hanterade en symaskin och sydde dockkläder som vilken skräddare som helst. Reparerade skor som vilken duktig skomakare som helst. En pappa som var lätt att se upp till naturligtvis. Minns de stunder han satt med mig i knät för att lära mig att läsa, löda, bygga modellflygplan mm. Läskunnig var jag således redan som 4-1/2 åring.
Eftersom jag ritar veteran modellflyg så uppkommer ju tanken på att skära ut detaljer med laser. Vissa delar kan man ju bygga med en 3D skrivare efter att ha ritat dem i CAD. Hembygdsföreningen som jag jobbar i behöver ju också ha metallplaketter med inristad text på.
Viggo skall hjälpa mig att sätta ihop dessa maskiner. Han var grym på att bygga med Lego när han var liten så han kan ju också lära sig något när vi jobbar ihop med dessa två maskiner, fräs / laser och 3D skrivare. Av skadan blir man vis men inte rik sägs det.
Då dessa maskiner tillverkas i Kina med långa leveranstider så upptäcker man ganska snart att det är praktiskt att ha reservdelar liggande om något går snett. Den mest känsliga delen är sprutmunstycket med dess delar såsom sensor, nozzlar värmeelement. Utan reservdelar blir man lätt stående en månad eller två.
Startsida
Yamaha
Mercury110
MGB GT 1971
Vespa GS 160  1964
Segelbåtar
Silver Hawk Kit Car
Megasquirt
Malfa amatörbygge
Motorcyklar
Motorflyg
Skärmflyg
Hemmavid
Gyproc mm
 
Skötes med SD Card
Anet A8 Plus.
Fördelen med att skriva ut från ett SD Card minneskort är ju att datorn bara används för att konstruera det man skall skriva ut.
Anet A8 Plus är en 3D skrivare som skriver relativt stora produkter off line! 300 x 300 x 350 mm. H = 350 mm.
Ganska stort med andra ord.
En 3D skrivare är knappast lämplig att bygga om till fräsmaskin då den inte är tillräckligt stabil. Möjligen skulle den  kunna byggas om till laserskärare.
Maskinerna kommer som byggsatser med oftast undermåliga instruktioner och bygganvisningar. Det är en klar fördel om man inte har tummen mitt i handen och hyfsad på engelska språket. Datakunskaper är naturligtvis också en fördel.
Bilden visar väl ganska tydligt att den stabilitet som krävs för att fräsa i exempelvis aluminium inte är tillräcklig.
Höjdkontroll
Red 1KG 1.75mm PLA Filament
Vibrationsdämpare
Motorbädd Version 2
Autodesk Fusion 360 CAD/CAM V3 Motorbädd
Ett hjälpmedel för att få full kontroll på höjdinställningen vid byggbordet.
Filament kallas plasttråden som används i 3D skrivaren. Thermoplaster är det som gäller då maskinen sprutar ut en 0,4 mm tjock 200 gradig plast som läggs helt enligt den ritning man gjort i ett CAD/CAM program på datorn.
Anet A8 Plus 3D skrivare
Självklart kommer det fler bilder, men först måste jag få levererat vad jag beställt!
Långa leveranstider från Kina!
Stepper damper
En förbättring vad gäller ljud, värme och vibrationer.
 
 
 
 
Anet 8 Plus 3D skrivare
6 st reservmunstycken 0,4 mm
0,5 kg vit filament.
En praktisk del för att hålla styrkablar i ordning. 50 cm till Anet!? och 50 cm till CNC 3018.
Styrkedja för X - axelns kablar.
Reservmunstycken
Vit 0,5 Kg filament
För att hålla ordning på X- kablarna
Anet A8 Plus nozzle
Lite modifierad Version V3
Motorbädd till min eldrivna Glödstiftsmotor i stället för aluminium som jag gjorde den i först. Skrivaren gör Version 2 på bilden men skall sedan göras som V3. För tight i måtten, annars perfekt. Version 1 släppte från bädden i tre hörnen.
Motorbädden som den är ritad i Autodesk Fusion 360.
Ett fantastiskt bra program för att rita objekt för 3D printing,  CNC fräsning eller laserskärning. Inget program man lär sig på 5 minuter, men vem fan har sagt att det är bråttom.
Observerade inte vid byggandet av Printern att teflonröret skall sticka upp 13 mm ovan det gängade röret, annars kan inte filamentet matas och allt blir problem.
Motorbädd Version V3. En något modifierad motorbädd då version V2 var för tight för att det skulle vara bra.
Modellflyg mm