Uppdaterad
Drönare, ganska nära modellflyg.
Samma elekronik, samma styrmedel.
Senaste tillskottet är en DJI Mavic Mini
Klicka på bilderna för större bild
Jag byggde drönare långt innan de fanns att köpa för vem som helst. Gjorde lite testflygningar hemma i trädgården. Elektroniken var inte lika avancerad som nu. GPS var inte tillgänglig på samma sätt som i dag.
Mitt stora intresse för Partille Hembygdsförening (PHF) gjorde att jag gärna ville ta bilder på historiska objekt med förr och nu bilder. Förr var det mindre skog i närheten av bebyggelse då man använda allt man kunde få tag på som bränsle. I dag är således skog eller enstaka träd i vägen för att ta en bra bild från samma position som den gamla kameran hade. Med en drönare har man nya möjligheter att ta kort.
Att jag köpte drönaren är således en kombination av gammalt intresse och viljan att ta bilder som gynnar PHF.
 
Hustaket Uttervägen. Solvärmerören på 10 m2 syns på höger sida. Bland de första i Sävedalen, kanske i hela Partille med solvärme. Knappast lönsamt längre. Gör man jobbet själv så kan man få lönsamhet, men den är inte stor. Drönare: Hubsan S501
Ytterligare lite högre upp.
Drönare: Hubsan S501
Piloten himself
Drönare: Hubsan S501
Svenska flaggan är en vimpel
Drönare: Hubsan S501
Hubsan är en ganska kvalificerad drönare. GPS och borstlösa motorer.
Bilder tagna med Hubsan S501 Pro.
Hubsan har alla de viktiga finesserna som sina betydligt dyrare konkurrenter har. GPS för att kunna hitta tillbaka. Borstlösa motorer, HD kamera som tyvärr är fixerad i en nedåtgående vinkel. Begränsar fotograferingen en aning. Hade varit bra om man kunnat vinkla kameran från horizontellt till rakt ner. Sk gimbal. Jag har två extra batterier som vart och ett varar i ca 20 min, och ett extra batteri för kontrollenheten. Dessa båda täcker klart de tre drönarbatterierna. Om man exempelvis cyklar kan drönare följa efter och filma. Tack vare GPS så stannar drönaren kvar på den höjden man vill och flyttar sig inte även om det blåser.
Det är två saker som jag inte gillar: Ingen strömbrytare på drönare, så man måste koppla ur batteriet efter användning. Den fasta kameran är en liten nackdel och hade gärna haft en 4K kamera.
 
Oftast tröttnar man på en drönare, det är väldigt kul i början och har man ingen fortlöpande användning så är det stor risk att den blir liggande. Då är man ju glad att man inte lagt ner 15 000 kr. Det finns många av dem att köpa begagnade på nätet.
 
Racedrones är en annan sak då de användes för att tävla med och har i princip bara en kamera riktad rakt fram för att kunna se vart man kör och fort går det kan jag lova. Inget för en gammal gubbe som jag.
 
Drönarkortet är ett måste sedan 1/1 2021 om man vill flyga drönare som är tyngre än 250 gram. Max är 25 Kg. Utbildningsmaterial finns hos Transportstyrelsen. Där kan man också ta sitt Drönarkort elektroniskt. Registrering 50 kr vart 5:e år och licenskostnad 130 kr. Man är naturligtvis skyldig att själv uppdatera sig vad gäller flygregler och restriktioner.
Huvudregel är att aldrig flyga någon drönare högre än 120 meter i okontrollerat luftrum och aldrig längre bort än att man kan se drönaren. Inom kontrollerat luftrum är det särskilda regler att beakta. Vidare att aldrig flyga över folksamlingar.
Grannarna
Drönare: Hubsan S501
Grannarna
Drönare: Hubsan S501
Grannarna
Drönare: Hubsan S501
Grannarna
Drönare: Hubsan S501
Mitt gamla hus
Drönare: Hubsan S501
PHF Partille Hembygdsförenings hembygdsgård.
Ida Liljebergs väg 7
Drönare: Hubsan S501
Mitten på 1700-talet en bostad för en av Göteborgs stadssoldater.
Drönare: Hubsan S501
Efter att stadssoldat Hjorts dotter gifte sig med en Liljebergare har huset tillhört släkten från 1788 till 1985. Sedan har huset ägts och skötts av Partille Hembygdsförening.
Drönare: Hubsan S501
I dag ett muséum
Drönare: Hubsan S501
Våffelcafét är ett populärt ställe där man kan berätta historier om gamla tider.
Drönare: Hubsan S501
Minsta C-kontakten
Bra kamera
WiFi drönare
3 st extrabatterier, men 2 hade räckt. USB laddare kan vara ganska händigt och fungerar väl.
Batteritestaren är ett mycket behändigt instrument och avläser hur många % som återstår i batteriet.
C2 kontakterna är små och lätta att hantera, men jag saknar en riktig strömbrytare.
Tyvärr en fast kamera! Begränsar fotomöjligheterna. Går således inte att använda till droneracing. Inte ens till träning då kameran inte visar rakt fram.
Därför köpte jag Hubsan Zino Pro
En ny drönare HJHRC som sägs vara en klonad Phantom 4, vilket naturligtvis inte är sant. Ser ut som, men är inte! Kameran är däremot bra. Vanliga borstmotorer.
Hembygdsgården 15 Sept 2020
Långekärr Tjörn
 Långekärr Tjörn
Kroken Tjörn
Hembygdsgården med Zino
Hembygdsgården. Ida Liljebergs väg 7.
Ganska likt Idas foto från början 60-talet
Drönare: Hubsan S501
Hubsan S501 Pro blev en gåva till Viggo
Hubsan Zino Pro
Kontrollenhet Hubsan Zino Pro
Första Zino bilden
Hubsan Zino Pro, en klart bättre fotodrönare än Hubsan S501 bara när det kommer till kameran. Vikt 735 gram och således behov för drönarkort.
Hopfällbar, större, stabilare, längre flygtid, bättre kamera som kan vinklas.
Man använder sig av en app i telefonen.
Hubsan S501 Pro, är en riktigt bra drönare att börja med. Jag ville få en bättre fotodrönare så då föll valet på storebror Hubsan Zino Pro
Långekärr Tjörn
Drönare: Hubsan S501
Långekärr Tjörn
Drönare: Hubsan S501
Kroken Tjörn
Drönare: Hubsan S501
4608 x 2592 pixlar kamera, eller som man brukar säga 4K kamera. Bilderna blir från 6 Mb till 10 Mb beroende på vad man plåtar.
Hembygdsgården. Ida Liljebergs väg 7.
Mera likt Idas foto från början av 60-talet
Drönare: Hubsan Zino Pro
DJI Mavic Mini, en klart bättre fotodrönare än Hubsan S501. Otroligt liten, smidig och tar ingen plats. 30 min flygtid, 3 batterier, väska och lite tillbehör. Vikt 249 gram och utan behov för Drönarkort. Dock max 120 m höjd och VLOS = inom synhåll.
DJI Mavic Mini
3 Batterier x 30 minuter
Liten rackare men kompetent
Kontroll lik Hubsan Zino
Hopfällbar, mindre, stabilare, längre flygtid, bra kamera som kan vinklas.
3 st batterier x 30 minuters körning. Det räcker och blir över. 2 st skulle räcka.
Hopfällbar, mindre, stabilare, längre flygtid, bra kamera som kan vinklas.
Ganska lik Zinos kontroll
Lidegården nov 2020
Lidegården nov 2020
Rothvalls Storegården nov 2020
Lidegården Mellby Nov 2020
Drönare: Dji Mini
Lidegården Mellby Nov 2020
Drönare: Dji Mini
Före detta Rothvalls Storegården Mellby Nov 2020
Drönare: Dji Mini
Jan 2021
DJI Mini är förstahandsdrönaren för fotografering, extremt lätt att ha med sig och makalöst stabil. Jag önskar naturligtvis att kunna köpa en DJI Mini 2, som har ännu bättre kamera, men men. Det finns ju gränser.
Drönarkort