Uppdaterad
2020 - 12 Sept
Drönare, ganska nära modellflyg.
Samma elekronik, samma styrmedel.
 
Klicka på bilderna för större bild
Jag byggde drönare långt innan de fanns att köpa för vem som helst. Gjorde lite testflygningar hemma i trädgården. Elektroniken var inte lika avancerad som nu. GPS var inte tillgänglig på samma sätt som i dag.
Mitt stora intresse för Partille Hembygdsförening (PHF) gjorde att jag gärna ville ta bilder på historiska objekt med förr och nu bilder. Förr var det mindre skog i närheten av bebyggelse då man använda allt man kunde få tag på som bränsle. I dag är således skog eller enstaka träd i vägen för att ta en bra bild från samma position som den gamla kameran hade. Med en drönare har man nya möjligheter att ta kort.
Att jag köpte drönaren är således en kombination av gammalt intresse och viljan att ta bilder som gynnar PHF.
 
Hustaket Uttervägen. Solvärmerören på 10 m2 syns på höger sida. Bland de första i Sävedalen, kanske i hela Partille med solvärme. Knappast lönsamt längre. Gör man jobbet själv så kan man få lönsamhet, men den är inte stor.
Ytterligare lite högre upp.
Piloten himself
Svenska flaggan är en vimpel
Hubsan är en ganska kvalificerad drönare. GPS och borstlösa motorer.
Bilder tagna med Hubsan S501 Pro.
Hubsan har alla de viktiga finesserna som sina betydligt dyrare konkurrenter har. GPS för att kunna hitta tillbaka. Borstlösa motorer, HD kamera som tyvärr är fixerad i en nedåtgående vinkel. Begränsar fotograferingen en aning. Hade varit bra om man kunnat vinkla kameran från horizontellt till rakt ner. Sk gimbal. Jag har två extra batterier som vart och ett varar i ca 20 min, och ett extra batteri för kontrollenheten. Dessa båda täcker klart de tre drönarbatterierna. Om man exempelvis cyklar kan drönare följa efter och filma. Tack vare GPS så stannar drönaren kvar på den höjden man vill och flyttar sig inte även om det blåser.
Det är två saker som jag inte gillar: Ingen strömbrytare på drönare, så man måste koppla ur batteriet efter användning. Den fasta kameran är en liten nackdel och hade gärna haft en 4K kamera.
 
Oftast tröttnar man på en drönare, det är väldigt kul i början och har man ingen fortlöpande användning så är det stor risk att den blir liggande. Då är man ju glad att man inte lagt ner 15 000 kr. Det finns många av dem att köpa begagnade på nätet.
 
Racedrones är en annan sak då de användes för att tävla med och har i princip bara en kamera riktad rakt fram för att kunna se vart man kör och fort går det kan jag lova. Inget för en gammal gubbe som jag.
Grannarna
Grannarna
Grannarna
Grannarna
Mitt gamla hus
PHF Partille Hembygdsförenings hembygdsgård.
Ida Liljebergs väg 7
Mitten på 1700-talet en bostad för en av Göteborgs stadssoldater.
Efter att stadssoldat Hjorts dotter gifte sig med en Liljebergare har huset tillhört släkten från 1788 till 1985. Sedan har huset ägts och skötts av Partille Hembygdsförening.
I dag ett muséum
Våffelcafét är ett populärt ställe där man kan berätta historier om gamla tider.
Minsta C-kontakten
Bra kamera
WiFi drönare
3 st extrabatterier, men 2 hade räckt. USB laddare kan vara ganska händigt och fungerar väl.
Batteritestaren är ett mycket behändigt instrument och avläser hur många % som återstår i batteriet.
C2 kontakterna är små och lätta att hantera, men jag saknar en riktig strömbrytare.
Tyvärr en fast kamera! Begränsar fotomöjligheterna. Går således inte att använda till droneracing. Inte ens till träning då kameran inte visar rakt fram.
En ny drönare HJHRC som sägs vara en klonad Phantom 4, vilket naturligtvis inte är sant. Ser ut som, men är inte! Kameran är däremot bra. Vanliga borstmotorer.